Kimchi, Kore'ye özgü geleneksel bir sebze yemeğinin genel adı. Kore mutfağında çok önemli bir yeri vardır ve her öğünde "olmazsa olmaz" diyebileceğimiz bir yemektir. Koreliler için Kimchi'siz bir öğün düşünülemez, genelde pilav ve ana yemek ile birlikte servis edilir. Temelde Kore lahanası ve turpla yapılır ama 187 farklı yöresel çeşidi vardır. Sebzeler baharatlandıktan sonra birkaç gün mayalanmaya bırakılır. Kimchi yaparken kullanılan sebzeler isteğe ve mevsime göre değiştirilebilir, bu yüzden çok kimchi çeşidi vardır. Ancak, en çok kullanılan sebzeler lahana ve turptur. Çok az kalorili bir yiyecek olan Kimchi, mayalandıktan sonra günlerce buzdolabında saklanabilir. Mayalanma sonucu oluşan mikroorganizmaların ve organik asitlerin insan vücuduna birçok faydası olduğu biliniyor. Kimchi bugün hem içerdiği besin değeri hem de kendine özgü acılı ve keskin tadıyla dünyaca ünlenmiştir. Hatta Kore'de ulusal Kimchi festivalleri bile düzenlenir.
Kimchi tarifi: Malzemeler: - 5 baş Kore lahanası, - 2 adet beyaz turp, - bir demet su teresi, - 2 demet yeşil soğan, - 2 kase kırmızı toz biber, - 4 yemek kaşığı tuz, - 4 yemek kaşığı şeker, - 5 diş sarmısak, - 1 kök taze zencefil, - 1 kase tuzlu karides suyu, - ve istenirse taze istiridye. Hazırlanışı: Lahanalar ikiye ya da dörde bölünür. Lahanalar tuzlanıp 4 saat bekletilir ya da tuzlu suda 12 saat bekletilir. Turplar dilimlenir ve su teresi 5 cm uzunluğunda kesilir. Yeşil soğanlar ince ince dilimlenir, sarmısak ve zencefil dilimlenir veya dövülür. Tuzlu karides suyu kırmızı toz biberle karıştırılır. Az acılı Kimchi tercih edenler kırmızı biber miktarı azaltabilir. Bu karışıma dilimlenen turplar, su teresi, yeşil soğanlar, sarmısak ve zencefil eklenerek hepsi elle karıştırılır. Lahanalar yıkanarak süzülür. Hazırlanmış olan karışım lahana yaprakları arasına doldurulur. Karışımı lahanaların aralarına iyice yaydıktan sonra her lahana en dıştaki yaprağı ile kapatılır ve bütün lahanalar toprak bir kaba teker teker yerleştirilir. İlk mayalanma için oda sıcaklığında bir veya iki gün bekletildikten sonra buzdolabına konur. Küçük parçalar halinde kesilerek servis edilir. "Mat-itkae Duseyo!" (Afiyet olsun!
NiLLy Lee ; Kullanıcısının İmzası
Konu: Geri: ''Kimchi '' C.tesi Ekim 10, 2009 8:47 am
Kore'ye yolunuz düşerse her markette dikkatinizi çekecek bir yiyecektir Kimchi (kimçi diye okunur). Turşu olarak dilimize çevirebileceğimiz bu ürün her Koreli için vazgeçilmez ürünlerden biridir.
Sabah kahvaltısında bile yenir kimçi...Marula benzeyen Çin Lahanasından yapılır.Bizde nasıl lahana turşusu ana turşu cinsinden ise orada da bu marul cinsinden yapılan kimçiler ana tipi oluşturmaktadır.
Acısız kimchi neredeyse yok denebilir, bu noktada ilk kez kimchi deneyecekseniz acı ile aranızın iyi olup olmadığına dikkat ederek yemenizi tavsiye ederim.
Kimchi tarihine baktığımız zaman, çok eski yıllardan beri kore kültürünün bir parçası olduğu ortaya çıkmaktadır. En eski kimchilerin acısız olduğu bilinmektedir, Kore'ye acı baharatların Chosun sülalesi döneminde getirildiği dikkate alınırsa bu tarihten önceki kimchilerin sade turşu tadında olduğu ortaya çıkmaktadır.
Kimchi sonbaharda yapılarak, kış aylarında tüketilen bir saklama yöntemiydi aslında. Kore'de soğuk geçen kış aylarında sebzelerin bu şekilde saklandığı da bilinmektedir.
Bugün Kore'de her tür gıdadan kimchi yapılmaktadır. Balık kimchisinden, yengeç kimchisine kadar yüzlerce çeşit yapılmakta ve tüketilmektedir.
Koreli bir bayan için kimchiyi evinde kurmak (bizde turşu kurmak gibi) çok önemlidir ve halen bu adeti devam ettirmektedirler...
Sağlık açısından da faydalı olduğu iddia edilmektedir kimchinin. İçinde A, B1, B2 ve C vitamini,kalsiyum, karbonhidrat, yağ ve mineraller bulunduran bu ürünüdeki laktik asit de sindirim sistemine faydalı bir gıda olarak kabul edilmektedir.
NiLLy Lee ; Kullanıcısının İmzası
Konu: Geri: ''Kimchi '' C.tesi Ekim 10, 2009 11:00 pm
paylaşım için teşekkürler...
laylan-çu ; Kullanıcısının İmzası
Konu: Geri: ''Kimchi '' Çarş. Ocak 27, 2010 10:51 pm
teşekkürler.Aslında tadını çok merak ediyorum (=
go mi nam ; Kullanıcısının İmzası
''Kimchi ''
1 sayfadaki 1 sayfası
1 -
Arama Yapmadan Konu Açmayın. 2 - Mesaj Yazarken Başlıklar Konularla Alakalı Olmalır. 3 - Konularımızı Alakalı Başlıklar Altında Açalım. 4 - Aynı Konuya Ard Arda Mesaj Atmayın(flood Yapmayın) 5 - Bu Kurullara Uymamakta Israr Edenler Siteden Belirli Bir Süreliğine Yada Tamamen Sürgüne Yollanır.