Vali Güler, İstanbul'daki Sel Felaketinde Sadece Bir Tarafı Suçlamanın Yanlış Olduğunu Söyledi.
İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'da yaşanan selin bilançosunu açıkladı. Güler, 31 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketi sırasında 4 bin 484 kişinin havadan ve karadan yapılan çalışmalarla kurtarıldığını açıkladı. Şu ana kadar yapılan tespitlere göre 3 bin 401 binanın hasar gördüğünü anlatan Güler, 60 binanın yıkıldığını, 74 binada ağır hasar oluştuğunu dile getirdi. 33 okul ve 3 hastanede orta ve hafif çapta hasar oluştuğunu anlatan Güler, söz konusu okullarda eğitimin 28 Eylül'de başlayacağını bildirdi. Hastanelerin acil ve poliklinik servislerinin ise hizmet vermeye başladığını anlattı. Güler, sel felaketinde sorumluluğun bir kişinin üzerine yıkılamayacağını, herkezin sorumlu olduğunu dile getirdi.
Muammer Güler, İstanbul'da yaşanan sel felaketinin ardından bir basın açıklaması yaptı. İstanbul İ Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde yaptığı açıklamada Güler önümüzdeki günlerde yağış beklenmediğini söyledi. Güler, hafta sonuna kadar havanın mevsim normallerinde seyredeceğini dile getirdi. Bayramla ilgili henüz bir tespit yapılmadığını anlatan Güler, tespit yapıldıktan sonra tahminlerin paylaşılacağını kaydetti. Vali Güler şu bilgileri verdi: "Sel felaketine yol açan yağışlar tarihte yaşanan en yüksek miktardır. Kilyos'ta bir günde alınan yağış miktarı 179,4 kilogram olarak ölçüldü. Çatalca'da 235 kilogram alınan yağış tarihte alınan en yüksek yağış miktarıdır. İstanbul uzun yıllar eylülde 50 kilogram ortalama yağış alan bazı yörelerde bugüne kadar 5 misline şimdiden ulaştı. Bazı yerlerde 6 saatte alınan yağış bir aydaki yağıştan fazla olduğu görüldü.
Olayın hemen akabinde acil müdahale ve kurtarma çalışmaları yoğun bir şekilde yapıldı. Zamanında etkin bir müdahale yapıldı. 3 binin üzerinde personel bin 300 araç, 74 bot ve acil sağlık personeliyle müdahale edildi. 17 helikopterle acil müdahale sağlandı. Gerçekten daha büyük çaptaki can kayıplarına kesinlikle mani olundu. 4 bin 484 kişi havadan ve karadan kurtarıldı. Bu çok önemli bir rakamdır.
Sel afeti sırasında vatandaşlarımızın bir kısmı hayatını kaybetti. Selimpaşa'da 2, Çatalca'da 2 kişinin aranmasına devam ediliyor. Son 3 günde 3 kişinin cesedi bulundu. 2 kişinin hastanedeki tedavisi devam ediyor.
Şu anda yoğun bir temizleme, molozların kaldırılması ve yaraların sarılması faaliyeti devam etmekte. Bütün ekipler bu çalışmalara yönlendirildi. 44 ekip hasar tespit çalışması sürdürüyor. Silivri, Selimpaşa, Çatalca, Küçükçekmece, Esenyurt, Bahçelievler'de hasar tespit çalışmaları devam ediyor.
Şu ana kadar 3 bin 401 binanın selden etkilendiği belirlendi. 60 binanın yıkıldığı, 74 binada ağır hasar, 225 binada az hasar meydana geldiği tespit edildi. 3 bine yakın evde eşyalar hasar gördü. Yüzde 75 seviyesine gelen hasar tespit çalışmaları önümüzdeki bir kaç günde sonlandırılacak. İşyerleri, hayvan zayiatı konusunda tespitler devam ediyor.
Binaları ağır ve orta hasar gören binalar için konut yardımı ve uzun süreli kredi imkanı, onarım kredisi verilecek. İşyerleri ağır ve orta düzeyde hasar görenler için uzun süreli kredi sağlanacak. Eşya ve mal hasarları için Bakanlar Kurulu'nca verilen ödemeler yapılacak. Ölüm ve yaralanmalarla ilgili şimdiden ödemeler yapılıyor. Çiftçiler için ödemeler yapılacak.
Hasar gören yerlerde okul ve sağlık kuruluşları da var. Toplam 33 okulda orta ve hafif hasarlar söz konusu. Bu okullarla ilgili yoğun bir çalışma yürütülüyor. 3 hastanemizde de hasarlar söz konusu. Çok sayıda teknik donanım kullanılamaz hale geldi. 3 hastanede acil ve poliklinik hizmetleri yapılırken laboratuar çalışmaları yapılamıyor. Bu okullar 28 Eylül'de eğitim ve öğretime açılacak. Yetişemeyen okullardaki öğrenciler başka okullara geçici olarak nakledilecek. Yeni dağıtılacak 16 bin kitap da sel felaketinde hasar gördü. Yeni kitaplar talep edildi.
Toplum yararına çalışma kapsamında 4 bin 100 işçi hasar gören belediyelerde çalıştırmak üzere planlama yaptık. Bu işçiler okullardaki hastanelerdeki ve diğer yerlerdeki çevre temizliği gibi faaliyetlerde bulunacak.
Böylesine afetlere hazırlıklı olmanın en önemli yolu alt yapının hazır olmaktır. Dere yatakları ile ilgili çalışmanın yanı sıra acil yardımını hazır olması ve bu çalışmanın koordineli bir şekilde sağlanması önemlidir. Biz, İBB, askeri kuruluşlar ve diğer kurumlarla iyi bir koordinasyon sağladık."
Choon-Hee ; Kullanıcısının İmzası
En son Choon-Hee tarafından Ptsi Eyl. 14, 2009 4:20 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Vali Güler açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Yaşananların sorumlusu kim?" sorusuna yanıt veren Güler, "Biz millet olarak sorumluyu arar, kısır tartışmalarla esası kaçırırsak eskisi gibi devam ederiz. Bu doğal afetin önemli bir ibret, hatırlatma vesilesi olarak bundan sonraki çalışmalara örnek olması gerektiğini düşünüyorum. Hazırlıklarımıza önemli doneler olacaktır. Sorumlular bulunacaktır. Ama bütün sorumluluğu bir kişinin üzerine yıkamayız. Bundan toplumun tamamı sorumludur. Hepimiz, herkes sorumludur. Geniş açıdan bakılırsa dünyanın tamamı suçludur. İnsanların doğaya verdiği zararlar yağış rejimini bozabiliyor. Küresel ısınma, sera etkisi, mevsimsel değişimlerin yerküreye etkisi göz önünde bulundurularak düzensiz yağışların mümkün olabileceği tahmin ediliyor."
Vali Güler, Başakşehir'deki tank taburu arazisindeki göletin sele etki edip etmediği ile ilgili soruya da şu yanıtı verdi: "Gölette yarılma olmuştur. Askeri makamlar bunu teyit etti. Ancak TIR garajındaki hasarı tek başına yaratacak bir sorun olmadığı belirtildi. Büyük yağışın sele yol açması mümkün. Ancak gölet kısmen zarar yol açtı. Ama başlıca neden olduğunu söylemek mümkün değil."
Choon-Hee ; Kullanıcısının İmzası
'' Selden Hepimiz Sorumluyuz ''
1 sayfadaki 1 sayfası
1 -
Arama Yapmadan Konu Açmayın. 2 - Mesaj Yazarken Başlıklar Konularla Alakalı Olmalır. 3 - Konularımızı Alakalı Başlıklar Altında Açalım. 4 - Aynı Konuya Ard Arda Mesaj Atmayın(flood Yapmayın) 5 - Bu Kurullara Uymamakta Israr Edenler Siteden Belirli Bir Süreliğine Yada Tamamen Sürgüne Yollanır.