Kore geleneksel kıyafetleri üç krallık dönemine dek uzanan bir tarihi vardır.Bu dönemde duvar resimlerinde geleneksel kıyafet resimlerine rastlanmıştır. Hanbok adı verilen kıyafetler Kore kültürünü en çok temsil eden kıyafetlerdendir.
Hanbok
Hanbok, Kore halkının binlerce yıllık benzersiz geleneksel giysisidir. Kore kültürünün güzelliği ve zerafeti hanbok giyen kadınların fotoğraflarından görülebilir.
Batı tipi giysiler 100 yıl önce gelmiştir. Bundan önce hanbok günlük giysi idi. Erkekler jeogari isimli Kore ceketi ve baji isimli pantolon giyerlerdi. Kadınlar jeogari’yi chima isimli etekle giyerlerdi. Günümüzde hanbok; düğün, Lunar Yeni Yıl Günü veya Chuseok Kore Şükran Günü gibi özel kutlama günlerinde giyilir.
Üst tabakadan olmayan kimseler festivaller veya düğünler dışında beyaz Hanbok giyerlerdi. Üst tabakadan gelen kimseler ise parlak renklerde Hanbok giyerdi. Yani Hanbok o dönemlerde kişilerin sosyal durumlarını gösteren önemli bir etkendi. Yine üst sınıflar mücevher, süslü başlıklar,şapkalar veya saç tokaları ile Hanbok’u tamamlarlardı.
Geleneksel Elbise Malzemeleri
Giysiler ve aksesuarlar değişik malzemelerin kullanılmasıyla yapılır.
Kore’nin farklı yerlerinde geleneksel kıyafet üretiminde uzmanlaşmış kimseler vardır.
Güney Chungchong vilayetinde yer alan Hansan’da Koryo hanedanlığı (918 — 1392) döneminde ramie den beyaz bir kıyafet yapılarak Çin’in Tang mahkemesine hediye olarak yollandı. Yangban adı verilen yüksek sınıfa mensup kişilerce çok beğenildi.
Geleneksel kıyafetlerde kullanılan malzemeler ve imalat teknikleri tam anlamıyla Kore kültür ve toplumu yansıtır.
Yapı
Çeşitli hava koşullarına göre giysiler kenevir, ramie, pamuklu kumaş, ipek veya satenden yapılabilir.
Renkler
Beyaz renk inanışa göre saflık, bütünlük, ve bekareti temsil eder ve ortak kıyafetler için en ideal renktir.
Üst sınıfa mensup kişilr beyaza ek olarak kırmızı, sarı, mavi ve siyah kıyafetlerde giyerlerdi. Bu renkler doğulu kozmolojisinde beş göreneksel öğeyi simgeler, (Ateşle, dünya, su, metal, ve tahta).
Kıyafetlerin üzerindeki boyamalar veya desenler ağaç kabuğu veya çiçek gibi doğal ürünlerden elde edilen boyalarla yapılırdı.
Dikiş ve İşlemler
Geleneksel zamanlarda bir kadının dikiş dikmek ve nakış işlemekteki becerisi kadının ailesine bağlılığını ve ilgisini gösterirdi. Geleneksel Kore makramesinin bir çeşidi olan Norigae zamanla hanımların arasında popüler bir hobi haline gelmiştir. Hanbok ile aksesuar olarak kullanılır.
Norigae
Diğer Noriage örnekleri için aksesuar ve süsleme konusuna bakınız.
Bir çift zarif çoraptır. Cinsiyete göre fark taşımasa da, erkek booseon düz dikişe sahiptir
Hanbok Türleri
Giyenin sosyal statü, sınıf, cinsiyet ve yaşına göre değişen farklı hanbok türleri vardır. Bugün hanbok, özel günlerde giyildiğinden bugüne göre çeşitlenmiş hanbok türleri vardır. Evlilik, 61.doğumgünü, ilk doğumgünü ve tatiller gibi.
Myeongeol Hanbok
Koreliler geleneksel olarak anne babalarına saygılarını yeni yılın ilk günü sabahında baş eğip selamlayarak gösterirler. Bu anda hem ebeveynler hem çocuklar hanbok giyerler.
Dol Hanbok
Bir çocuğun ilk yaşgünü geleneksel olarak uzun ömür ve sağlık dilekleriyle kutlanır. Bu özel günde çocuk dol hanbok giyer.
Hoegabyeon Hanbok
61.yaşına giren erkek veya kadın her kimse hanbok giyerek bu özel günü kutlar. Uzun ömür dilenir.
Hollyebok (Düğün Hanbok)
Günlük kullanımdaki hanboklardan farklı olarak, evliliklerde parlak görünümlü geleneksel evlilik hanboku giyilir.
Saenghwal Hanbok
Hanbokun günlük kullanımı için basitleştirilmiş verisyonları üretilmiştir. Birçok insan hem geleneksel güzelliğe sahip hem de modernin basitliğine sahip giyseiler giymek isterler. Bu yüzden modern versiyonları üretilmiştir.