Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Korea-Sarang | Asya & Türkiye Dostluk Platformu
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yapSohbet Odası
AsiaFlame
Goguryeo Sarayı Son Konuları
Konu Yazan GöndermeTarihi
C.tesi Mart 06, 2010 2:56 am
C.tesi Mart 06, 2010 2:48 am
Salı Mart 02, 2010 2:30 pm
C.tesi Şub. 20, 2010 12:05 pm
Çarş. Ocak 27, 2010 11:26 pm
Çarş. Ocak 27, 2010 11:20 pm
Çarş. Ocak 27, 2010 10:51 pm
Çarş. Ocak 27, 2010 10:46 pm
Cuma Ocak 01, 2010 11:04 am
Cuma Ocak 01, 2010 11:01 am
Salı Ekim 27, 2009 1:45 pm
Ptsi Ekim 12, 2009 1:00 pm
Paz Ekim 11, 2009 1:00 pm
C.tesi Ekim 10, 2009 11:05 pm
C.tesi Ekim 10, 2009 1:13 pm

Konu BaşlığıKaradeniz Bölgesi
Konu Puanı
<Hangi Konudayım? :: –––•( TÜRKİYE )•––– :: Türkiye Hakkında [Information of Turkey] :: Bölgeler
Konuyu İzle

Karadeniz Bölgesi

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
Choon-Hee
Veliaht Prenses
Veliaht Prenses
Choon-Hee
Cinsiyet:
Foruma Hoşgeldiniz... İyi Forumlar...®
Yaş :
Kayıt tarihi : 02/09/09
Mesaj Sayısı : 2291
Nerden : Seoul
Favori Diziniz : Boys Before FLowers

Forum Kartı
Saygınlık:
Karadeniz Bölgesi Img_left250/250Karadeniz Bölgesi Empty_bar_bleue  (250/250)
Aktiflik:
Karadeniz Bölgesi Left_bar_bleue250/250Karadeniz Bölgesi Empty_bar_bleue  (250/250)
Karadeniz Bölgesi Vide
https://korea-sarang.yetkinforum.com/forum.htm
MesajKonu: Karadeniz Bölgesi Karadeniz Bölgesi I_icon_minitimePerş. Eyl. 03, 2009 4:20 pm

Akarsu ve Gölleri

Akarsu açısından Türkiye'nin en zengin bölgelerinden birisi olup, Karadeniz Bölgesi'nden çıkan sular Karadeniz'e dökülmektedir. Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak, bölgenin Orta Karadeniz bölümü kıyısında denize dökülmektedir. Orta Karadeniz bölümünün bir diğer önemli akarsuyu da Samsun ilinin Çarşamba ilçesinden Karadeniz'e dökülen Yeşilırmak'tır. Sakarya Nehri de Marmara Bölgesi sınırları içinde denize dökülmektedir.
Çoruh Nehri (Gürcüce: ჭოროხი / Çorohi), dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri ve en derin nehridir. Artvin ilinin en büyük akarsuyudur. Bu illerdeki hemen hemen bütün çay ve dereler Çoruh’un kollarını oluştururlar.
Kaynağını Mescid Dağı'nın (3.255 m) batı yüzünden alır. Önce batı doğrultusunda akıp Bayburt ve İspir’den geçtikten sonra bir yay çizerek. Yusufeli'nin Yokuşlu köyü önünde Artvin il sınırlarına girer. Yusufeli, Artvin ve Borçka’nın içerisinden geçtikten sonra Borçka’nın Muratlı kasabasından geçerek burada il ve ülke sınırlarını terk eder ve Batum’da Karadeniz’e dökülür. Toplam uzunluğu 376 km'dir.
Karadeniz Bölgesi sınırları içinde birçok doğal ve yapay göl vardır. Başlıca doğal göller Çağa, Melen (Efteni) ve Abant gölleridir.
Karagöl, Şavşat ilçe merkezinin 45 km. kuzeyinde yer almaktadır. Sahara Yaylası ise ilçe merkezine 17 km. uzaklıktadır.
Başlıca yapay göller Hasanpolatkan, Çamlıdere ve Gökçekaya baraj gölleri ve Tortum, Sera, Abant, Yedigöller ve Zinav gölleridir. Ordu'nun Ulubey ilçesi Ohtamış köyünde bulunan Ohtamış Şelalesi 30 metre yüksekliğiyle Karadeniz'in ikinci büyük şelalesidir. Turizm için ideal yerlerden biridir. Bunun dışında Karadeniz Bölgesi'nde fındık, çay, kivi gibi besinler çok üretilir. Bu da ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Fındıklar yol boyunca uzanır.
Yurdumuzun kuzeyinde, Sakarya’nın doğusundan Gürcistan’a kadar Karadeniz’e paralel olarak bir şerit gibi uzanır. Gürcistan, Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Marmara Bölgeleriyle ve adını aldığı deniz ile komşudur.

İklimi ve Bitki Örtüsü


Kıyıda yıl boyu yağışlı ve ılıman Karadeniz İklimi görülür. Bu iklimin oluşmasının sebebi; Karadeniz'den gelen nemli hava kütlelerinin kıyıya paralel uzanan Kuzey Anadolu dağ yamaçlarına bol yağış bırakmasıdır. Türkiye'nin en yağışlı bölgesi olan Karadeniz'de yağışlar bir mevsimde yoğunlaşmamış, yıl geneline yayılmıştır. Karadeniz bölgesi'nde yaz kuraklığı ve orman yangınları yaşanmaz. Nemlilik ve bulutlanmanın fazla olması nedeniyle yıllık ve günlük sıcaklık farkları en az bu bölgededir. Dağlar kıyıya paralel uzandığından, dağların gerisinde kalan iç kesimleri deniz etkisi altına alamamış ve iklim karasallaşmıştır ve kuraklaşmıştır.
Bölgenin doğal bitki örtüsü, kıyılarda nemlilik ve yağışın fazla olması sebebi ile geniş yapraklı gür ormanlardan oluşur. Türkiye ormanlarının %25'ini barındırır ve sahip olduğu ormanlar bakımından Türkiye'nin en zengin bölgesidir.
Choon-Hee ; Kullanıcısının İmzası
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Choon-Hee
Veliaht Prenses
Veliaht Prenses
Choon-Hee
Cinsiyet:
Foruma Hoşgeldiniz... İyi Forumlar...®
Yaş :
Kayıt tarihi : 02/09/09
Mesaj Sayısı : 2291
Nerden : Seoul
Favori Diziniz : Boys Before FLowers

Forum Kartı
Saygınlık:
Karadeniz Bölgesi Img_left250/250Karadeniz Bölgesi Empty_bar_bleue  (250/250)
Aktiflik:
Karadeniz Bölgesi Left_bar_bleue250/250Karadeniz Bölgesi Empty_bar_bleue  (250/250)
Karadeniz Bölgesi Vide
https://korea-sarang.yetkinforum.com/forum.htm
MesajKonu: Geri: Karadeniz Bölgesi Karadeniz Bölgesi I_icon_minitimePerş. Eyl. 03, 2009 4:20 pm

Yüzölçümü ve Nüfusu

Yüzölçümü


Gerçek alanı olan 122.121 km² ile Türkiye topraklarının %18’ini kaplar. Alan bakımından 3. büyüklükteki bölgemizdir. Bölge Doğu-Batı doğrultusunda 1400 km, Kuzey-Güney doğrultusunda 100-200 km ile bir şeride benzer.

Nüfus


Bölgenin toplam nüfusu 7.462.451'dir.Nüfusu en yüksek olan il 1.228.959 kişilik toplam nufusuyla (2007 sayımı) Samsun ilidir.Nüfus yoğunluğu ise 61,1 nüfus/km2'dir.Bu ne yazıkki Türkiye ortalamasının altındadır.
Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanır. Bölüm genel olarak dağlıktır. En gelişmiş şehri Kastamonu'dur. Orman ürünleri ve ormancılık önemli gelir kaynağıdır. Bolu ve Düzce çevresinde çok sayıda kereste fabrikası bulunmaktadır. Zonguldak çevresi maden çıkarımı, Ereğli-Karabük çevresi maden işletmeleri ile Türkiye ekonomisine önemli katkıda bulunur. Batı Karadeniz'in en önemli katkısı ise maden çıkarma ve işleme alanındadır. Bölgenin önemli şehirlerinden birisi olan Zonguldak'da giderek gelişimini sürdürmektedir. Bu bölümde yağışlar doğu bölümüne göre daha azdır. Çünkü burada ki dağlar,doğudakiler kadar yüksek değildir. Denize etkisi iç kesimlere kadar sokulabilmektedir.Bu durum,kıyı ile iç kesimler arasındaki iklim farklılıklarının belirgin olmamasına neden olmuştur.
Doğu Karadeniz ise bölgenin en engebeli bölümüdür. En büyük şehri Trabzon, olup ardından Rize ve Giresun gelmektedir.Ordu,Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer almamaktadır.Orta Karadeniz'de yer almaktadır.En küçük şehirleri Ardahan ve Bayburt'tur. Artvin Türkiye'nin Gürcistan'a sınır ilidir. Türkiye'nin sayılı barajlarından biri olan Deriner barajı bu il sınırları içinde inşa edilmektedir. Doğu Karadeniz'de ova ve plato yoktur, ama dağların eteklerinde verimli tarım alanları bulunur. Kıyı kesimlerde Giresun ve Rize dağları uzanır. Dünyada da meşhur bir bölümdür. Vakfıkebir'de ekmek, Trabzon'da hamsi, Akçaabat'ta köfte, Ordu ve Giresun'da fındık, Rize'de çay, Artvin'de bakır, Ardahan'da ****** silueti kentlerin sembolleri olmuştur.
Choon-Hee ; Kullanıcısının İmzası
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Choon-Hee
Veliaht Prenses
Veliaht Prenses
Choon-Hee
Cinsiyet:
Foruma Hoşgeldiniz... İyi Forumlar...®
Yaş :
Kayıt tarihi : 02/09/09
Mesaj Sayısı : 2291
Nerden : Seoul
Favori Diziniz : Boys Before FLowers

Forum Kartı
Saygınlık:
Karadeniz Bölgesi Img_left250/250Karadeniz Bölgesi Empty_bar_bleue  (250/250)
Aktiflik:
Karadeniz Bölgesi Left_bar_bleue250/250Karadeniz Bölgesi Empty_bar_bleue  (250/250)
Karadeniz Bölgesi Vide
https://korea-sarang.yetkinforum.com/forum.htm
MesajKonu: Geri: Karadeniz Bölgesi Karadeniz Bölgesi I_icon_minitimePerş. Eyl. 03, 2009 4:21 pm

Bölgedeki Millî Parklar
Bölge sınırları içinde dört ulusal park alanı yer almaktadır. Bunlar Trabzon ilindeki
Maçka Altındere Milli Parkı ile Çankırı ilinin oldugu yörede bulunan Ilgaz Dağı Milli Parkı ve Bolu ilinin Zonguldak iline komşu olduğu kesimde kurulan Yedigöller Milli Parkı'dir. Ayrıca büyük bir bölümü Rize ili Çamlıhemşin ilçesi sınırları içinde, küçük bir bölümü de Artvin ili Yusufeli ilçesi sınırları içinde kalan Kaçkar Dağları Milli Parkı da bölgede bulunmaktadır. (51.500 hektar alanı kaplayan Kaçkar Dağları 1994 yılında milli park ilan edilmiştir.) Türkiye'deki 33 Milli Park alanından birisi olan Hatila Vadisi Milli Park sahası, merkez ilçe sınırları içerisinde, Hatila Vadisi'ndeki Hatila Deresi ve birçok yan derelerini içerir. Karagöl Sahara Milli Parkı, Türkiye'deki 33 Milli Park alanından birisidir ve Artvin'in Şavşat ilçesi sınırları içerisinde yer almakta olup iki ayrı sahadan oluşur: Bunlar Karagöl ve Sahara Yaylası'dır.

Ekonomik Faaliyetler


Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan halkın büyük bölümü geçimini tarımdan sağlar. Doğu ve Orta Karadeniz bölümlerinde tarımsal üretim ve tarıma dayalı ticaret yaygınken Batı Karadeniz bölümünde tarımın yanı sıra sanayi de ağırlık kazanır. Karadeniz Bölgesi’nin tanıtıcı bitkisel ürünü çay, fındık ve mısırdır. Ülkemizde çay yalnızca Doğu Karadeniz bölümünün kıyı kesiminde yetişir. Bölgenin doğu ve batısındaki kıyı kesimlerinde yaygın olarak üretilen fındık, Türkiye'nin dış ülkelere sattığı başlıca tarımsal ürünler arasında yer alır. Bölgede yetiştirilen öteki tarla bitkileri şekerpancarı, patates, arpa, pirinç, soğan, ay çekirdeği ve kendirdir. Eskiden yaygın olan tütün üretimi önemini yitirmektedir. Yetiştirilen başlıca meyveler elma ve armut; sebzeler ise domates, lahana, salatalık, fasulye ve pırasadır. Miktarı az olmakla birlikte bölgenin doğu kıyısında mandalina, portakal ve limon da yetiştirilir. Karadeniz Bölgesi hayvancılığında sığırcılık başta gelir. Yaygın olarak yetiştirilen bir başka büyükbaş hayvan çeşidi de mandadır. Bunların yanı sıra küçükbaş hayvan da yetiştirilen bölgede tavukçuluk ve arıcılık da önem taşır. Karadeniz Bölgesi'nde nitelikli bal üretimi de oldukça fazla miktarda yapılır. Balık ve orman ürünleri azımsanmayacak düzeyde önem taşıyan gelir kaynaklarındandır. Bölgenin en ünlü deniz ürünü hamsidir. Bölgedeki ormanlardan önemli miktarda kerestelik tomruk elde edilir. Karadeniz Bölgesi'nde yaygın olan sanayi kuruluşları tarımsal amaçla kurulan tesislerdir. Bunların başlıcaları çay, fındık işleme, bitkisel yağ, sigara, şeker, kâğıt, süt ürünleri ile deniz ve orman ürünleri fabrikalarıdır. Ağır sanayi tesisleri Batı Karadeniz bölümünde yer alır. Karabük ve Ereğli'deki demir-çelik tesisleri ile Ereğli-Zonguldak Kömür Havzası’ndan çıkarılan taşkömürünün kullanıldığı (Çatalağzı Termik Santrali) Türkiye ölçeğinde önem taşır. Birçok hidroelektrik santralinin de bulunduğu bölgede yer alan öteki sanayiler çimento ve ateş tuğlası fabrikalarıdır. Yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengin sayılan Karadeniz Bölgesi topraklarındaki başlıca maden yatakları altın ve gümüş, taşkömürü, linyit ve bakırdır. Taşkömürü üretimi yapılan Zonguldak ili ile bakır üretimi yapılan Artvin ilinde bu madenlerin çıkarımı, arıtımı ve işlenmesi amacıyla kurulmuş birçok tesis vardır. Bölgede kaplıca turizmi açısından önem taşıyan, şifalı su kaynakları da vardır. Kıyılarındaki doğal kumsalların, dağlarında değişik yeşillikteki ormanları ve buzul gölleriyle eşsiz doğal güzellikler sunan Karadeniz Bölgesi, yeterince tanınmamasına karşılık turizm ve dağcılık açısından Türkiye'nin en ilginç bölgelerindendir. Doğal bitki ve yabanıl hayvan toplulukları için koruma alanları ayrılmış, alabalık üretme istasyonları kurulmuş olan bölgede eğlenme ve dinlenme olanakları sağlayan birçok orman içi dinlenme yeri vardır. Bunların yanı sıra bölge sınırları içinde üç ulusal park alanı yer alır. Bunlar Trabzon ilindeki Maçka-Altındere Milli Parkı ile Kastamonu ilinin Çankırı iline komşu olduğu yörede bulunan Ilgaz Dağı Milli Parkı ve Bolu ilinin Zonguldak iline komşu olduğu kesimde kurulan Yedigöller Milli Parkı’dır. Maçka Altındere Milli Parkı’nın sınırları içinde yer alan Sümela Manastırı her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilir.

Ulaşım


Eskiden denizyolundan başka ulaşım olanağı olmayan Karadeniz Bölgesi, günümüzde ulaşım olanağı açısından gelişmiş bir düzeydedir. Birçok iskelesi de bulunan bölgenin başlıca limanları Zonguldak, Samsun ve Trabzon kentlerindedir. Zonguldak ve Samsun limanları birer demiryolu hattıyla Anadolu'nun iç kesimlerine bağlanır. Trabzon limanını, Erzurum ve Ağrı'dan geçerek Gürbulak sınır kapısıyla İran'a bağlayan karayolu, Doğu Karadeniz Sıradağları’nı Zigana ve Kop geçitlerinde aşar. Karadeniz kıyı yolu, bölgenin kıyı kesiminde yer alan birçok kenti birbirine bağlar.Bu yolun en doğusunda yer alan Sarp sınır kapısı, ülkemiz ile Gürcistan arasındadır. Trabzon, Samsun ve Sinop'ta havaalanları vardır...
Choon-Hee ; Kullanıcısının İmzası
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Karadeniz Bölgesi

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası
FORUMUMUZDA UYULMASI GEREKEN BAŞLICA KURALLAR
1 - Arama Yapmadan Konu Açmayın.
2 - Mesaj Yazarken Başlıklar Konularla Alakalı Olmalır.
3 - Konularımızı Alakalı Başlıklar Altında Açalım.
4 - Aynı Konuya Ard Arda Mesaj Atmayın(flood Yapmayın)
5 - Bu Kurullara Uymamakta Israr Edenler Siteden Belirli Bir Süreliğine Yada Tamamen Sürgüne Yollanır.



Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: –––•( TÜRKİYE )•––– :: Türkiye Hakkında [Information of Turkey] :: Bölgeler -